aku terima nikahnya


petikan dari buku karangan us hasrizal

ERTI SEBUAH PERKAHWINAN

"..Terimalah seseorang, seadanya. Kebaikannya disyukuri, kekurangannya diredhai.." Pelikkah cinta tanpa berkenalan, keluar makan-makan, berbalas emel dan SMS?
Subhanallah, perkahwinan yg diredhai, percintaan selepas perkahwinan, bukan sebelum perkahwinan begitu juga bukan selepas pertunangan.
Bertunang cuma mengikat, dan jangan sesekali berkahwin sebelum berkahwin.
jika kita menjaga hak-hak ALLAHSWT, nescaya ALLAHSWT juga akan menjaga kita.
Remaja zaman sekarang tidak lagi mengendahkan nilai-nilai ISLAM diatas malah semuanya menjadi songsang. Bercinta sblm berkahwin, berdua-duaan sebelum kahwin dan melakukan hubungan suami isteri sblm berkahwin.
" Zaman remaja adalah zaman gila-gila "- sabda NABISAW
Gunakanlah zaman remaja ini utk berjuang di jalan ISLAM, untuk melakukan kerja-kerja dakwah, melebarkan sayap-sayap perjuangan. Alangkah bangganya didepan ALLAHSWT nanti bila ditanya apa yang kamu lakukan dizaman remaja mu."
"Aku berjuang ya ALLAHSWT, Aku membantu gerak-gerak kerja ISLAM semampu ku YA ALLAH, aku menjaga kedua ibubapaku YA ALLAH, ibubapa yang menjadi amanah bagiku YA ALLAH, aku rindukan pertemuan denganmu YA ALLAH "..
Soal jodah, banyak-banyakanlah memohon pada ALLAHSWT
"Lelaki-lelaki yang baik untuk perempuan-perempuan yang baik.."
yakinlah,


TUJUAN BERUMAHTANGGA
" Ya, saya mahu berumah tangga bukan utntuk menerima. Saya berumahtangga kerana mahu memberi. Memberi kasih sayang, memberi perhatian, memberi nafkah, memberi kebaikan. Semuanya itu ialah peranan saya di dalam sebuah rumah tangga. Dan seandainya saya menerima apa-apa kebaikan daripada isteri, semuanya mengundang rasa syukur, walau sekecil manapun kebaikan itu.
" Memberilah dengan kasih sayang, agar diterima dengan kasih sayang "

pesan us dzulkhairi
“Jika kamu memilih pasangan hidup kerana fikrah, maka pandangan kamu sangat sempit. Misi perkahwinan yang terbesar bukanlah dengan kamu mendapat pasangan hidup yang mengizinkan kamu aktif dalam jamaah. Tetapi tujuan yang terbesar adalah mencari pasangan yang menanamkan rasa rindu kamu kepada akhirat dan takut kepada neraka.”

Read More…