Rangsang Diri utk Berubah

Salam
Sblm ini sy pernah menulis mengenai setiap hari adalah hr2 dlm bulan ramdhan. Tp itu adalh teknik penceritaan
Mungkin sudah tiba masanya sy menulis utk mengajak shbt2 bersama2 sy dlm berubah kea rah kebaikan.
Method yg sy gunakan lbh pd memotivasikan diri kita sendiri berdasarkan pengalaman yg tlh dilalui. Mana mungkin kita blh mnceritakan sesuatu agar berkesan dan efektif jika kita tidak mengalaminya sendiri,

Rangsang diri utk berubah menjadi tajuk pilihan artikel sy pd kali ini.
Anda ada potensi utk berubah dan yakinlah anda adalah ummat yang TERBAIK.
Antara method yg sy gunakan utk rangsang diri ini sentiasa berubah ialah dgn menganggap setiap hari adalah hr2 dlm bulan Ramadhan. Sy menyatakan demikian krn kita sudah sedia maklum, bulan ramdhan merupakan bulan pengampunan, bulan rahmat bg seluruh ummat ISLAM. Kita sudah mind setkan bhwa bilaman tiba bulan ramadhan kit akan mula compete utk mmbuat kebaikan, pd bulan ini juga kita akan rasa takut utk berbuat dosa, dan kita akan rasa ALLAH dimana2
Jika tiba bulan Ramadhan, kita kan hiasi setiap masa dgn amalan2 mulia krn kita jg tahu bhwa syaitan laknatullah dirantai pd bulan ini, pintu2 syurga terbuka luas, pintu2 kebaikan menanti2 amalan2 kita.
Bermula dari 1 ramadhan, subuhnya, dhuhanya, zohornya, asarnya dan mula cooperate utk iftarnya, maghrib, isyak, terawihnya berjemaah, kita akn mula bertadarus utk menghidupkan mlm2 bulan ramadhan krn kita menunggu mlm yg penuh kerahmatan iaitu mlm lailatul qadar sehinggakan kita takut utk tidur pd waktu mlm krn kita takut ruginya kita andai terlepas mlm lailatul qadar itu. Setiap hari dlm bulan ramdhan kita merasakan bahawa ALLAH bersama2 kita dlm setiap hembusan nafas, dalam setiap hal, hati yg keras mnjadi lembut, bkn krn apa tapi kerana bulan RAMADHAN itu sendiri.Rebutlah peluang utk berbuat kebaikan.
Disini sy bawakan kisah bagaimana Saidina Umar R.A cuba mengatasi Saidina Abu Bakar. Umar R.A meriwayatkan:
” suatu ketika Rasulullah SAW meminta sumbnagan utk tujuanperbelanjaan yg akan digunakan di jalan ALLAH. Pd ketika itu daku mmiliki bberapa harta. Daku berfikir sejenak.”kerapkali Abu Bakar R.A mengatasiku dlm mmbelanjakan sseuatu ke jalan ALLAH. Pd kali ini, dgn izin ALLAH, nescaya daku dpt mngatasinya krn daku mmiliki harta utk dibelanjakan.” daku pun pulang dgn penuh riang gembira bersma2 fikiran tersebut. Kesemua hartaku ku bahagikan sama byk kpd dua bahagian. Sebahagian utk kluargaku dan sebahagian lain kubawakan kehadapan RASULULLAH SAW lalu baginda mula2 menegurku :
RASULULLAH : ”Adakah kamu tinggalkan sesuatu utk keluargamu Umar ?’
UMAR : ”Ya, wahai Rasulullah ”
RASULULLAH : ” Berapa byk yg kamu tinggalkan ?’
UMAR : ” Separuh’
Lalu dtglah Abu Bakar R.A bersama hartanya. Telah tersebar berita bhwa beliau tlh mmbawa segala harta kepunyaannya.
Beginilah perbualan yg daku dengar :
RASULULLAH : “apakah yg telah kamu tinggalkan utk keluargamu, Abu Bakar ?’
ABU BAKAR : “Daku telah tinggalkan utk mereka Allah dan Rasul”
Umar R.A pun berkata bhwa sejak pd hr itu, beliau pun mngakui bhwa beliau tidak dpt mngatasi Abu Bakar R.A.
Allah berfirman dlm al-quran:
“ Kerana itu berlumba-lumbalah berbuat kebajikan .”
( S5:48)
Rujukan : KISAH KEHIDUPAN DAN PERJUANGAN PARA SAHABAT R.A oleh SHEIKH MUHAMMAD ZAKARIYA.

Jd skrg ini, rangsang diri kita utk berubah, rangsang utk berlumba2 ke arah kebaikan, sentiasa merasai bhwa setiap bulan adalan bulan2 Ramadhan. Rasakan rahmat ALLAH itu luas. Bersyukurlah walau sedikit, mana mgkn kita bersyukur yg banyak andaikata yg sedikit pun kita tak bersyukur.
Nampaklah ALLAH dimana-mana kita berada.Iman yg paling utama ialah kita sentiasa merasai ALLAH ada bersama2 kita, ALLAH MELIHAT , ALLAH MENDENGAR dan ALLAH TAHU ISI HATI kita.
Rangsanglah diri kita utk berubah ke arah yg lebih baik. Read More…