PRK UPSI.....

Seluruh mahasiswa yang mengikuti perkembangan PRK pada kali ini pasti tertanya-tanya siapakah calon yang layak untuk duduk di kerusi Yang Dipertua yang merupakan kerusi penting dalam organisasi kepimpinan mahasiswa.
Berdasarkan keputusan PRK yang diumumkan semalam, Akmal Madzir disebut-sebut sebagai antara calon yang layak memegang jawatan itu berikutan jumlah undi yang diraih beliau. Akmal memperoleh jumlah undi tertinggi dalam kerusi umum iaitu sebanyak 4124 undi. Untuk rekod, Akmal sebelum ini memegang jawatan sebagai Presiden Persatuan Mahasiswa Sains selain pernah menjadi Exco Perpaduan dan Kerohanian dalam Jawatankuasa Mahasiswa Kolej, Kolej Ungku Omar. Berdasarkan 2 jawatan tertinggi yang pernah dipegang beliau selain penglibatan dalam beberapa program lain sebelum ini, beliau mempunyai potensi besar untuk menyandang kerusi YDP MPP sesi ini.
Calon kerusi umum lain yang berkemungkinan merebut kerusi ini adalah Muhamad Nazarul Hazwan Bin Abd Razak yang juga memenangi satu kerusi umum dengan jumlah undi sebanyak 3729 undi. Beliau juga dikatakan antara calon pilihan yang berpotensi merebut kerusi tersebut berdasarkan pengalaman beliau menyertai pelbagai program.
Seorang lagi calon yang dikatakan berpotensi untuk kerusi tersebut adalah Mohd Hairie bin Abdullah yang menang tanpa bertanding untuk kerusi Fakulti Bahasa. Beliau juga dikatakan mempunyai pengalaman dalam banyak program di peringkat universiti seperti Pertandingan Tilawah Al-Quran IPTA dan sebagainya. Beliau yang sudah lama bergiat aktif dalam Kelab Sahabat Mahasiswa Universiti (SMU) mempunyai banayk pengalaman dalam program universiti.
Upsikini juga dilaporkan ada ura-ura mengatakan kepimpinan MPP kali ini akan mengubah landskap organisasi yang akan dibentuk. Berkemungkinan juga Nur Aqilah Hanis akan dicadangkan memegang jawatan nombor satu itu setelah berjaya menang kerusi umum. Ini berikutan sokongan dan pengalaman beliau yang mampu menjadi kredit untuk beliau memegang jawatan itu. Beliau yang mempunyai pengalaman dalam Jawatankuasa Mahasiswa Kolej, Kolej Harun Aminurrashid (KHAR) turut berpotensi untuk merebut jawatan tersebut. Selain itu beliau turut memegang beberapa jawatan tertinggi di dalam beberpa persatuan di peringkat universiti. Beliau juga pernah memenangi Anugerah Tokoh Maal Hijrah peringkat UPSI bagi kategori pelajar wanita selain menjadi pendebat UPSI dalam beberapa pertandingan debat. Ada cakap-cakap mengatakan orang nombor satu mahasiswa berkemungkinan diberi kepada golongan wanita setelah melihat kepimpinan universiti yang dipimpin oleh Naib Canselor wanita iaitu Prof Dato’ Dr. Aminah Ayob.
Berdasarkan kepimpinan yang lalu, kabinet MPP akan dibentuk melalui 2 kaedah iaitu sama ada lantikan terus Naib Canselor atau mandat daripada ahli MPP Yng diberikan kepada calon tersebut.
Perkembangan yang pelbagai ini memberikan satu suasana yang cukup menarik dalam PRK kali ini.
Kabinet MPP dijangka dibentuk dalam beberapa hari lagi selepas tempoh selama seminggu diberikan kepada mereka berbuat demikian. Read More…